Aanvaarden of verwerpen erfenis

Als de overledene u als erfgenaam aanwijst in een testament, of als u op basis van de wettelijke verdeling erfgenaam bent, dan zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan. Een erfgenaam kan de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden, of verwerpen.

Weet u niet wat de beste optie is in uw situatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0297 – 250018 of een e-mail te sturen naar info@hendrikxadvocaten.nl

Erfenis aanvaarden of verwerpen? Bel direct

Is het raadzaam om een erfenis te aanvaarden of juist te verwerpen? Laat onze specialist het voor u uitzoeken, zodat u zich kunt bezighouden met de belangrijkere zaken.

Erfenis zuiver aanvaarden

Als u ervoor kiest een nalatenschap ‘zuiver’ te aanvaarden, dan gaat u akkoord met het dragen van zowel de baten als de schulden van de overledene. Dit ook als er sprake is van een zogenoemde negatieve nalatenschap, dus als er meer schulden zijn dan middelen. In het erfrecht is er al sprake van zuivere aanvaarding wanneer u zich de aanwezige spullen toe-eigent, of zich op een andere manier als erfgenaam ‘gedraagt’. Dit bijvoorbeeld als de erfgenaam vanuit een erfenis de schulden van de overledene betaalt aan de schuldeisers.

Het zuiver aanvaarden van een erfenis kan alleen als iemand 18 jaar of ouder is. Onder omstandigheden kan iemand naar de rechter gaan om zuivere aanvaarding af te dwingen. Soms is dit niet wenselijk wegens een grote schuld die nog open staat. Laat uzelf hierbij goed adviseren ofwel bijstaan in de rechtszaal door één van onze erfrechtadvocaten.

Erfenis beneficiair aanvaarden

Wanneer u een erfenis beneficiair aanvaardt, dan is er in principe geen mogelijkheid een negatieve nalatenschap te erven. De erfenis wordt aanvaard, maar dan wel onder voorbehoud van al dan niet aanwezige schulden. Deze hoeven door degene die beneficiair aanvaardt dus niet met eigen geld te worden bekostigd.

Wel bestaan er hierbij bepaalde regels over de vereffening van de erfenis. De rechtbank kan een vereffenaar benoemen en als hiervan geen sprake is, dan zijn alle erfgenamen samen belast met het vereffenen van de erfenis.

Erfenis verwerpen

Wanneer u afstand wil doen van de erfenis, dan kunt u de erfenis verwerpen. Dit bijvoorbeeld omdat u niet zou willen opdraaien voor de schulden die achterblijven. De erfenis gaat door de verwerping naar de volgende erfgenaam in de rangorde, behalve als deze de erfenis ook verwerpt. Het kan denkbaar zijn dat u niet wil dat uw (minderjarige) kinderen erven. In dit geval moeten de kinderen de erfenis ook verwerpen.

Het daadwerkelijk verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van de erfenis verloopt via het afleggen van een verklaring bij de rechtbank.

Wanneer u vragen hebt over een erfenis en hoe hiermee om te springen, kan het raadzaam zijn om iemand te spreken met verstand van zaken. Bestaat er een geschil? Probeert iemand u bijvoorbeeld (via de rechtbank) te bewegen om een erfenis zuiver te aanvaarden? Schakel iemand in om met u naar de mogelijkheden te kijken. Zo kan worden voorkomen dat u eventueel op moet draaien voor grote schulden.

R
Plan een adviesgesprek in
R
Ervaren advocaten
R
Scherpe tarieven
Law-erfenis

Onze werkwijze

Plan Uw Eerste Adviesgesprek met Onze Erfrechtadvocaat

 

Bij Hendrikx Advocaten begrijpen we hoe belangrijk persoonlijk en deskundig advies is. Daarom bieden wij u de flexibiliteit om uw eerste adviesgesprek van 60 minuten te plannen op ons kantoor of gemakkelijk online via Microsoft Teams. Tijdens dit gesprek heeft u de gelegenheid om al uw vragen te bespreken met een van onze gespecialiseerde erfrechtadvocaten.

Voor dit uitgebreide adviesgesprek brengen wij een eenmalig tarief van slechts EUR 175,- in rekening. Maak vandaag nog uw afspraak en zet de eerste stap naar helderheid en zekerheid in uw erfrechtelijke kwesties.

Adviesgesprek aanvragen

Vandaag nog weten waar u staat? Bel naar 0297 - 250018 om een afspraak in te plannen. Wilt u liever teruggebeld worden? Vul dan het formulier in wij zullen dan contact met u opnemen.

  Ik ga akkoord met het privacy statement .

  R
  Adviesgesprek

  Leg uw situatie voor en bespreek dit met een ervaren erfrechtadvocaat tijdens het adviesgesprek.

  R
  Snel bereikbaar

  Wij zijn van maandag tot vrijdag bereikbaar zowel telefonisch als per e-mail. Bel vandaag nog.

  R
  Ervaren erfrecht advocaten
  U kunt bij ons terecht voor een ervaren advocaat op het gebied van erfrecht. Zo weet u zeker dat u goed geholpen wordt.
  0297 - 250018

  Bel vandaag nog voor meer informatie.