Wettelijke erfgenamen en verdeling

Heeft u vragen over erfgenamen en de verdeling van de erfenis? Bent u benieuwd op welk aandeel u aanspraak kan maken? Heeft u een geschil over bijvoorbeeld de verdeling van de erfenis? Een overlijden is vaak al zwaar genoeg. Geef de juridische zorgen uit handen.

Onze advocaten zijn zeer ervaren in het erfrecht en staan dagelijks voor u klaar voor tekst en uitleg over het erfrecht. Bel ons vandaag nog via 0297 – 250018 om uw situatie voor te leggen.

Wie zijn erfgenamen volgens de wet

Is er geen testament? In dat geval wordt er gekeken naar de wettelijke erfgenamen. Weet u niet in welke categorie van erfgenamen u valt? Neem dan contact op met Hendrikx Erfrecht Advocaten wij zorgen ervoor dat u hier duidelijk antwoord op krijgt.

Categorieën erfgenamen

Een testament is in het erfrecht bepalend bij de verdeling van de erfboedel. Wanneer er geen testament is, dan wordt er gekeken naar wat de wet zegt. In de wet staan vier groepen erfgenamen:

 • De echtgenoot (of geregistreerd partner) en de kinderen van de overledene;
 • De ouders, broers en/of zussen van de overledene;
 • De grootouders van de overledene;
 • De overgrootouders van de overledene.

Dit is ook meteen de rangorde die wordt gehanteerd. Wanneer de overledene een echtgenoot, geregistreerd partner of kinderen achterlaat, dan zijn deze erfgenamen. Wanneer dit niet van toepassing is, dan wordt er gekeken naar de tweede groep en vervolgens naar de derde en vierde groep.

Een punt van aandacht is hierbij de plaatsvervulling. Wanneer bijvoorbeeld kind A van de overledene zelf ook al overleden is, de erfenis verwerpt of onterfd is, dan zijn de kinderen van kind A erfgenaam. Deze moeten het erfdeel van kind A verdelen.

Bent u benieuwd naar uw juridische positie wanneer een naaste overlijdt? Het is goed om te weten waar u aan toe bent. Wanneer een testament ontbreekt, kan het raadzaam zijn om iemand te spreken met verstand van zaken.

Hoe wordt een erfenis verdeeld?

Wanneer er geen testament is opgesteld door de overledene, dan geldt de wettelijke verdeling. Over het algemeen krijgt een langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner de erfenis. Wanneer deze komt te overlijden, erven de kinderen pas. De kinderen krijgen op grond van de wettelijke verdeling dus slechts een geldvordering op de langstlevende ouder.

Wanneer er geen echtgenoot of geregistreerd partner in het spel is, dan wordt de erfenis verdeeld over de door de wet aangewezen erfgenamen.

Heeft u vragen over erfgenamen en de verdeling van de erfenis? Bent u benieuwd op welk aandeel u aanspraak kan maken? Heeft u een geschil over bijvoorbeeld de verdeling van de erfenis? Een overlijden is vaak al zwaar genoeg. Geef de juridische zorgen uit handen. Onze advocaten zijn zeer ervaren in het erfrecht en staan dagelijks voor u klaar voor tekst en uitleg over het erfrecht. Bel vandaag naar de intakebalie via 0297 – 250018 om uw situatie voor te leggen.

R
Plan een adviesgesprek in
R
Ervaren advocaten
R
Scherpe tarieven
 Law-erfrecht-1

Onze werkwijze

Plan Uw Eerste Adviesgesprek met Onze Erfrechtadvocaat

 

Bij Hendrikx Advocaten begrijpen we hoe belangrijk persoonlijk en deskundig advies is. Daarom bieden wij u de flexibiliteit om uw eerste adviesgesprek van 60 minuten te plannen op ons kantoor of gemakkelijk online via Microsoft Teams. Tijdens dit gesprek heeft u de gelegenheid om al uw vragen te bespreken met een van onze gespecialiseerde erfrechtadvocaten.

Voor dit uitgebreide adviesgesprek brengen wij een eenmalig tarief van slechts EUR 175,- in rekening. Maak vandaag nog uw afspraak en zet de eerste stap naar helderheid en zekerheid in uw erfrechtelijke kwesties.

Adviesgesprek aanvragen

Vandaag nog weten waar u staat? Bel naar 0297 - 250018 om een afspraak in te plannen. Wilt u liever teruggebeld worden? Vul dan het formulier in wij zullen dan contact met u opnemen.

  Ik ga akkoord met het privacy statement .

  R
  Adviesgesprek

  Leg uw situatie voor en bespreek dit met een ervaren erfrechtadvocaat tijdens het adviesgesprek.

  R
  Snel bereikbaar

  Wij zijn van maandag tot vrijdag bereikbaar zowel telefonisch als per e-mail. Bel vandaag nog.

  R
  Ervaren erfrecht advocaten
  U kunt bij ons terecht voor een ervaren advocaat op het gebied van erfrecht. Zo weet u zeker dat u goed geholpen wordt.
  0297 - 250018

  Bel vandaag nog voor meer informatie.